Kleverig en sterk zijn de draden van een spinnenweb. Elk diertje wat er in valt is de pineut. Taai en hardnekkig houden de draden vast  wat binnen hun gebied komt. Storm en regen zijn in staat de structuur van het web te doorbreken of elementen die een harde vaste vorm hebben zoals de bezems en ragebollen door mensen bedient.  

Deze metafoor helpt bij het opruimen van de muizenissen in je hoofd. Ook het woord ‘muizenissen’ is een prachtige term om het werkelijke formaat van angsten, zorgen en piekeren aan te duiden. Alles wat je aandacht geeft groeit. En we weten inmiddels dat zorgen die groter gemaakt worden door erover te piekeren ook kleiner gemaakt kunnen worden door te relativeren. Elke plus heeft een min. Wetmatig omdat alles op zoek is naar balans, het midden. 

Uiteraard zijn er mensen die vinden dat hun problematiek boven alles uitstijgt. Ernstige ziektes bijvoorbeeld, die zijn niet klein te maken. Eens. Wat wel kan is het grote, wat niet te overzien is in omvang en ontwikkeling (zoals bijvoorbeeld een ernstige ziekte) op te delen in kleine stukjes. Elk stukje apart oppakken en afhandelen. Stap voor stap en dag voor dag.                                       

Aannames, twijfel en angst zijn de kleverige draden die gedachten en gevoelens gevangen houden en inkapselen. Krachtige maatregelen zijn soms nodig om deze spinrag uit je hoofd te halen. Krachtig betekent in dit geval niet dat het met geweld of geforceerd moet gaan. Wel dat er mentale kracht en moed voor nodig is om de spinrag aan te pakken. Sprookjes en andere vertelsels laten ons zien dat je door dapper te zijn het enge donkere bos vol met giftige spinnen en hun webben binnen kan gaan. Aan de andere kant van het bos zul je ontdekken dat er prachtige velden met bloemen, vogels, sterke bomen en een vrolijke zon zal zijn. Deze beelden helpen ons het proces te overzien en te bemoedigen, gewoon…. omdat het leven niet voorspelbaar is.