“Teveel prikkels voor mij”, een typische reactie van een HSP’er. Weer een nieuwe hype van gevoelige types die niet veel kunnen hebben? Of bestaat het echt? Je zal maar een HSP’er zijn… 

Een hoog sensitief persoon is niets anders dan een mens wiens zenuwstelsel gevoeliger afgesteld is dan anderen en gemiddeld 1 op de 5 mensen is zo gebakken. De Amerikaans dr. Eline N. Aaron beschreef deze karaktereigenschap voor het eerst en deed er uitgebreid onderzoek naar. Daarbij kwam ze tot de conclusie dat deze karaktereigenschap van evolutionaire betekenis is: HSP’ers hebben een neus voor veranderingen in spanning- en stressniveaus, het oeroude mechanisme wat ons waarschuwt wanneer de omgeving “niet pluis” is of juist wel. En dit is goed nieuws! 

Het helpt ons te voorkomen dat het fenomeen ‘hoog gevoeligheid’ een dingetje wordt waarmee signalen onjuist geïnterpreteerd worden. Labels als “drama” of “slachtoffergedrag” horen niet bij het signaal “last van zoveel prikkels”. Prikkels zijn juist als een soort mentale barometer: hoe hoog loopt de sociale (werk)druk op. De gelegenheid om op tijd preventief en gezond te reageren. 

In de dierenwereld zien we ook sensitief gedrag bij een aantal dieren van een kudde. Zij geven het signaal om verder te trekken of te vluchten wanneer de situatie daar om vraagt. Wij mensen hebben precies datzelfde systeem. Wij hebben echter de waarneming uit handen gegeven aan apps. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende weervoorspellers. We kijken eerder op buienradar dan naar de lucht om te schuilen voor regen. HSP’ers zijn dus onze antennes. In onze overprikkelde maatschappij met een media die zeer subjectief informatie deelt waarin nep en echt moeilijk te onderscheiden is, zijn “onze” HSP’ers degenen die duidelijkheid kunnen geven. Een mening die gezond is en uitsluitend gebaseerd is op ons welbevinden. Wij willen immers alleen maar veilig zijn en lekker (over)leven? 

In de bedrijfstakken zorg, welzijn, onderwijs en horeca zijn HSP’ers (bij mijn weten nog geen onderzoek naar gedaan) aardig vertegenwoordigd. Ook in creatieve beroepen zijn zij te vinden. Van nature voelen zij zich aangetrokken tot beroepen waar zij hun in- en aanvoelende vermogens goed kunnen inzetten. Bij bedrijfstakken waar deze competenties niet direct een eerste voorwaarde is kan een HSP’er uit de toon vallen. Toch zijn zij zeer waardevol voor de organisatie! Voor een gezond, vitaal en inspirerende bedrijfscultuur zijn zij een bron van adviezen, suggesties en ideeën. Zomaar beschikbaar in elke organisatie want 1 op de 5 is “het”. 

Laten we bewuster omgaan met het ‘systeem’ mens. Van nature hebben wij allerlei eigenschappen verwaarloosd door de snelle ontwikkeling van welvaart en techniek. Het kost niks (en je hebt er zoveel aan) deze eigenschappen weer serieus te nemen. Over hoeveel bruikbare managementinformatie zou je ineens beschikken?! We hoeven niets in te leveren van ons comfort. We kunnen de omstandigheden nog meer verfijnen door onze persoonlijke antennes te gebruiken: ‘wat is goed voor mij, waar word ik er blij is iets wat ook ten goede komt aan mijn omgeving.’ Verwar dit niet met egoïsme!! De mens is een kuddedier en HSP’ers zijn van nature altruïsten. 

‘Use it or lose it’ is een evolutiemechanisme. Het is tijd dat hoog sensitieve mensen hun stem laten horen want zij kunnen weten welke eigenschappen wij moeten ontwikkelen om als soort te kunnen blijven bestaan (overleven) in samenwerking met de natuur.