Tegenstellingen, meningen, oorlogen, conflicten, natuurrampen, aannames, oordelen, veroordelen, depressies, burn-out, milieuvervuiling, hebzucht, wedijver, belangen……Is dat écht onze wereld ? Of is het zo geworden door de niet te bevatten spectaculaire groei (in alle opzichten) van de afgelopen 100 jaar. Vliegen we uit de bocht met z’n allen? 

Dat denk ik niet. Harmonie, hier en nu, schoonheid, balans, veerkracht, vertrouwen, rust, respect, aandacht, compassie, empathie, vertraging…..dat is er ook.  

Wat te doen en waar te beginnen? De wereld verbeteren begint nog steeds bij jezelf. Met bewust  worden hoe ik in deze wereld sta. Wat is voor mij belangrijk? Leef ik in harmonie met mijzelf, met mijn kinderen, familie, buren, collega’s, wijk en stad of dorp? Wat kan ik overzien en wat kan ik bevatten om mij volledig in te kunnen zetten en in balans te zijn zodat ik geluk ervaar? Het onderzoeken van de vraag leidt naar het antwoord. 

Ik leer van de angsten en onzekerheden in mijzelf. Ook van de angsten onzekerheden van anderen. En hoe meer ik daarover leer hoe meer ik begrijp dat het over keuze in denken gaat. Wil ik nadenken over angst of wil ik nadenken over harmonie? Vrijheid in het bepalen van mijn aandacht. 

Welke keuze maak ik dagelijks in het aanbod van informatie wat tot mij komt via media? Wat vind ik “leuk”? Als ik begin met bewust te selecteren welke informatie ik wil zenden en welke ik wil ontvangen dan ben ik mooi op weg met mijn interne balans. Ik kom in evenwicht met mijn omgeving.  

De natuur is ons voorbeeld en leert dit ons telkens weer. Na elke natuurramp ontkiemen er weer plantjes, kruipen en vliegen er dieren rond om het ecologisch systeem weer in balans te brengen. Het begint altijd klein en niemand die twijfelt aan het herstel van de natuur. Wij maken deel uit van dit ecologisch systeem. Ook wij hebben onze taak en verantwoordelijkheid in de balans van het grote geheel. Begin daarom bij jezelf. Wat kunnen jij en ik doen om in evenwicht te zijn met de omgeving. 

Dé wereld bestaat niet, de wereld die jij ziet is jouw ware wereld.   

Het is (dus) maar hoe je het ziet….